Сергій Целовальник закликає не ухвалювати поспішних рішень щодо проектів відновлення Майдану

Головний архітектор Києва Сергій Целовальник закликає не ухвалювати поспішних рішень щодо проектів відновлення Майдану Незалежності та створення пам’ятника героям Небесної сотні.

Про це повідомляє прес-служба Департаменту містобудування та архітектури КМДА.

Целовальник зазначає, що Майдан Незалежності і прилеглі до нього вулиці, в тому числі Хрещатик, потребують реконструкції. Однак, яким саме має бути Майдан і коли почнеться його відновлення, поки що не вирішено.

Відео дня

Читайте такожНа Майдані замість плакату з Тимошенко повісять фотографії загиблих активістів

«Як архітектор, я вважаю, що сучасний вигляд Майдану є відображенням подій, які відбулися останнім часом у Києві. І, можливо, його потрібно було б повністю змінити. Для початку потрібно прибрати всю територію. А далі буде видно, яке архітектурне рішення краще за все підійде для втілення і яке фінансування ми матимемо для цього», - зазначив він.

Целовальник додав, що підтримує висловлену народом ідею щодо вшанування пам’яті героїв Небесної сотні, і вважає, що тільки свідомий підхід може забезпечити безпомилкове соціальне та архітектурно-просторове рішення щодо середовища головної площі столиці, яка стала символом боротьби українців за свої права.

Читайте такожУ Києві ініціюють створення парку пам’яті Небесної Сотні

«… Ми обов'язково вшануємо загиблих людей, потрібно лише знайти правильне рішення, підібрати правильний художній образ для відображення цих трагічних подій. Зі свого досвіду можу сказати одне - що поспіхом вирішувати ніколи нічого не можна. Дії мають бути виваженими, спокійними, узгодженими з народом”, - наголосив головний архітектор міста.

Він пропонує виробити загальнонародний сценарій зі створення важливих для громадян міських просторів, які не лише нагадуватимуть про події Євромайдану, а й збережуть середовище центральної функціонально насиченої частини міста.

Читайте такожБудинок профспілок вигорів ущент

Для цього, за словами Целовальника, потрібно створити громадську раду, яка визначить ідеологію проекту, далі - обговорити вироблену ідеологію проекту з народом України, організувати та провести загальноукраїнський архітектурний конкурс з подальшим всебічним обговоренням та забезпечити адміністративно-організаційний супровід ухвалених рішень на загальнодержавному та муніципальному рівнях.

Департамент містобудування та архітектури спільно з представниками громадськості готовий виступити координатором заявлених вище заходів.