София Киевская

Вищий господарський суд України підлив масла у вогонь

Вищий господарський суд України залишив у силі рішення столичних судів про законність передачі землі під будівництво багатоповерхового житлового комплексу біля Софії Київської. Про це пише видання Комерсант-Україна.

Відео дня

Протягом трьох місяців прокуратура і сторони процесу можуть подати прохання про розгляд справи у Верховному суді. Активісти ж побоюються, що після прийнятого рішення забудовники, які вже звели вісім поверхів, можуть розгорнути будівництво на повну потужність.

На тему: Суд забрав у забудовника землю біля Софії Київської

Як відомо, судові розгляди навколо будівництва житлового комплексу Fresco Sofia біля національного заповідника "Софія Київська" йдуть вже не перший рік. Дві земельні ділянки на вул. Гончара, 17-23 і Гончара, 21 були виділені рішенням Київради у 2004 та 2007 роках. Забудовник комплексу - ТОВ "Інвестиційно-будівельна група", незважаючи на протести громадськості, побудував вісім поверхів (передбачається, що Fresco Sofia матиме два яруси у вісім і дев'ять поверхів і підземний паркінг). На будівництво вже витрачено 40 млн грн кредитних коштів, а також $ 15 млн коштів інвестора.

У свою чергу, заповідник "Софія Київська" знаходиться в списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Через численні будівництва у буферній зоні заповідника, в тому числі і Fresco Sofia, на 37-й сесії ЮНЕСКО, яка в червні пройшла в Камбоджі, розглядалося питання про внесення Софії Київської та Києво-Печерської лаври до чорного списку ЮНЕСКО. Рішення так і не було прийнято, але Україні дали термін до 1 лютого 2014 удосконалити законодавство і зупинити будівництво у буферних зонах Софії Київської та Києво-Печерської Лаври.