Звернутися до Кабміну з приводу Гостинного двору погодилися лише 56 депутатів

Депутати Київради не підтримали проект рішення, яким ініціювалось перед Кабінетом міністрів України передати будівлю «Гостинного двору» на Контрактовій площі, 4 до комунальної власності територіальної громади.

Як передає кореспондент УНІАН, за запропонований проект рішення проголосували лише 56 з 71 зареєстрованого в залі депутата (при необхідному мінімумі голосів для прийняття рішення 61).

Відео дня

Проект рішення був підготовлений фракцією «БЮТ-Батьківщина» в Київраді з метою захисту інтересів киян. Доповідаючи з цього проекту рішення, голова фракції Тетяна Меліхова повідомила, що рішення Кабміну про виключення «Гостинного двору» з переліку об’єктів історичної спадщини, а також рішення Київради про передачу земельної ділянки під «Гостинним двором» ПАТ «Укрреставрація» для реконструкції під торговельний центр, відбулося без узгодження з киянами. При цьому мешканці столиці завжди вважали «Гостинний двір» об’єктом історичної спадщини та прикрасою Контрактової площі.

Т.Меліхова підкреслила, що нині тривають акції представників громади Києва з вимогою зберегти історичний об’єкт, і у зв’язку з цим депутати фракції підготували два проекти рішення щодо «Гостинного двору». Тобто, крім звернення до Кабміну з ініціативою передати «Гостинний двір» в комунальну власність, напрацьовано проект рішення про скасування попереднього рішення Київради від 20 вересня 2012 року про передачу земельної ділянки на Контрактовій площі, 4 в оренду «Укрреставрації» для здійснення робіт з реконструкції «Гостинного двору», що передбачає його перебудову в торговельний центр.

Останній проект рішення фракція намагалася внести в сьогоднішній порядок денний, але оскільки він не пройшов регламентну процедуру підготовки до розгляду у сесійній залі, депутати відмовились його сьогодні включити в порядок денний.

Т.Меліхова звернулась до секретаря Київради Галини Гереги з проханням дати доручення підготувати цей проект рішення на наступне засідання сесії. Вона також запропонувала провести поіменне голосування щодо проекту, який передбачає звернення до Кабміну. Результати поіменного голосування найближчим часом мають з’явитись на сайті Київради.

Під час обговорення проекту було надано слово представникам громади Києва, які звернулись до депутатського корпусу з проханням скасувати землевідведення. Вони також нагадали, що протистояння киян і забудовника на території «Гостинного двору» триває вже 9 місяців, і 7 місяців справа розглядається різними судами. Загалом, за даними представників громади, в окружному адміністративному суді ведеться до 40 справ щодо «Гостинного двору».