Київ. 24 травня. УНІАН. Прокуратура Києва повернула до муніципальної власності будинки комплексу житлової садиби родини художників Мурашків.

Про це УНІАН повідомили у Відділі зв’язків із засобами масової інформації прокуратури Києва.

Як зазначається у повідомленні, зокрема, повернуто чотири житлові будинки в центрі столиці на вул. Мала Житомирська, які є об’єктами культурної спадщини та перебувають на державному обліку як пам’ятки місцевого значення, зокрема, майстерня та флігель художника Олександра Мурашка.

Відео дня

Загальна площа зазначених будинків становить понад 4,5 тис. кв. м, а балансова вартість – майже 3,5 млн грн.

У прес-службі нагадали, що Господарський суд міста Києва 19 жовтня 2011 року задовольнив позов прокуратури столиці та визнав недійсними укладені між ТОВ «Пантеон-Інвест» і ТОВ «Вестіга» договори купівлі-продажу зазначених будинків і постановив витребувати ці пам’ятки у комунальну власність територіальної громади.

Будинки кінця ХІХ ст., в яких жив та працював О.Мурашко, занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України і значаться як пам’ятки історії, архітектури та містобудування і включені до енциклопедичного видання «Звід пам’яток історії та культури України».

Як повідомляв УНІАН, голова комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригинець висловив обурення з приводу позиції Київради, яка в суді захищає інтереси руйнівників садиби Мурашка.

Депутат нагадав, що рішенням суду будинки на вул. Малій Житомирській, 12-а, 12- б та 14, 14-а, 14-б, що знаходяться в охоронній зоні ансамблю споруд Софійського собору та є пам’ятками культурної спадщини, повернуто до муніципальної власності, але землі під ними належать компаніям, які донедавна володіли згаданими будинками: ТОВ «Пантеон-Інвест» і ТОВ «Вестінга». Більше того, суд першої інстанції щодо землі прийняв рішення на користь руйнівників. За словами депутата, київська влада фактично подарувала забудовнику майже 0,5 га землі в кількох кроках від Майдану Незалежності, продавши її за не надто високу ціну – 14 млн грн.