Київ. 28 березня. УНІАН. Художники просять голову Київської міськдержадміністрації Олександра Попова визначити рівень тарифів на комунальні послуги для творчих майстерень як для населенняв.

Як повідомили сьогодні на прес-конференції в УНІАН представники Національної спілки художників України, відповідне звернення членів спілки у вигляді відкритого листа розповсюджено через ЗМІ та передано в КМДА. На прес-конференції були присутні народний художник України Володимир Прядка, народний художник України Юлій Синькевич, художник-скульптор Віктор Коновал.

Як зазначається у зверненні, за нинішніх тарифів “оплата за опалення творчої майстерні-студії перевищує заробітну плату професора Академії мистецтв, тобто за опалення майстерні середнього розміру художнику необхідно платити більше, ніж власнику кількасотметрового пентхаусу (на сьогодні це суми від 2 тис. до 9 тис. грн.), а гаряча вода по реальній ціні зрівнялась з нафтою марки “бренд”.

Відео дня

Автори звернення зазначають, що «художня майстерня – це обов’язковий елемент творчої реалізації художника, як музичний інструмент для музиканта чи письмовий стіл для письменника». Художники нагадують, що раніше оплата комунальних послуг в майстернях завжди була, як для населення.

“Додатково ситуацію ускладнює те, що художні майстерні обклали непідйомним податком на землю”, - заявляють члени НСХУ, додаючи, що сьогодні вони поставлені на межу виживання.

“Художники – члени НСХУ, більше половини яких люди пенсійного віку, доведені до відчаю і вже готові до акцій протесту і громадської непокори”, - зазначається у зверненні.

Художники сподіваються, що голова КМДА почує їхні вимоги і зможе зупинити знищення культурного середовища столиці, інакше ідея О.Попова створити у Києві 100 мистецьких галерей не має сенсу – у них не буде що показувати.

За словами Ю.Синькевича, цієї зими окремим художникам, щоб уникнути колосальних боргів, і як результат – втратити майстерню, довелося відмовлятись від опалення цих приміщень. Зрозуміло, що працювати при мінус 20 градусів в майстерні неможливо було. І більше того, в приміщеннях майстерень почали гинути твори мистецтва, які могли б колись стати гордістю української культури.

За словами членів спілки, вже рік вони пишуть листи, звернення, запити в усі органи державної влади, але досі немає жодної іншої реакції, крім листів-“відписок”.

“Скажіть мені, будь ласка, при середній пенсії у 1,2 тис. грн. і середній зарплаті в тисячу гривень хто може заплатити такі гроші – 9 тис. грн.? Тут виникає питання: для чого це робиться? Чи це свідомий такий хід, щоб забрати майно у Національної спілки, зробити там якісь офіси, торгові центри і викинути художників просто на вулицю? Якщо перелічувати, скільки спілка зробила для держави, які імена були в нашій спілці – не вистачить жодної прес-конференції... Яблонська, Стороженко, Якутович.... Це люди, які завжди працювали в ім’я України. Зараз отака людина, як наприклад Стороженко – народний художник, професор, людина, про яку пишуть дисертації, через місяць-два просто її будуть викидати на вулицю”, - наголосила голова статуної комісії київської організації НСХУ Наталія Кохаль.

За її словами, у Києві 573 майстерні Спілки художників. “Що робиться з тим бюджетом міста, якщо вони не можуть допомогти 573 художникам? Просто в таких умовах, мало того, що працювати не можна, люди зиму не могли працювати в майстернях, вони не могли заробляти гроші на життя”, - обурилася вона.

Ведуча соціального ток-НЕшоу «Київський форум» Рена Назарова, яка взяла участь у прес-конференції, заявила, що сприймає ситуацію як “культурний геноцид”.

Вона пояснила, що лише деякі художники виставляються і продають свої роботи за десятки тисяч євро, а решта має зовсім інші, значно менші надходження.

“Мені здається, коли художники – люди творчі - сьогодні вже кажуть, що не мають сили вже терпіти, то мені здається, що вже треба бити на сполох... Вони сьогодні погрожують вже найстрашнішим – спалювати свої картини, вони вже готові до громадської непокори – це найжахливіше”, - сказала Р.Назарова.