Київ. 10 листопада. УНІАН. Київська міська організація ВО "Батьківщина" заявляє, що сьогоднішнє рішення Київради про надання права приватно-практикуючим лікарям безкоштовно орендувати приміщення зруйнує право киян на безкоштовну медичну допомогу.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі Київської міської організації "Батьківщини".

"Відповідно до рішення Київради, центральні районні поліклініки мають у примусовому порядку виділити у своєму закладі кабінети для роботи приватно-практикуючих лікарів", - зазначається у повідомленні.

Відео дня

За інформацією організації "Батьківщина", першими позбудуться частини своїх приміщень поліклініки Дарницького та Дніпровського районів, при цьому приймальні приватних лікарів будуть напряму підпорядковані КМДА та отримуватимуть відповідне фінансування.

"Нестачу кадрів у міських поліклініках, на яку спираються у рішенні Київради, викликають мізерні зарплати медперсоналу муніципальних закладів охорони здоров’я та відсутність їх соціального захисту, тож залучення приватних лікарів для надання медичної допомоги не є вирішенням цієї проблеми", - переконані в "Батьківщині".

В партії наголошують, що міська влада ухвалює рішення, які постійно порушують право киян на належний рівень медичного обслуговування. "В той час як населення Києва збільшується, у столиці зменшується кількість лікувальних та пов’язаних із медициною установ, які надають безкоштовну медичну допомогу. У Києві понад 500 суб’єктів господарювання, які займаються медичною практикою, але лікування в них не по кишені більшості киян", - переконують в "Батьківщині".

Як повідомляв УНІАН, депутати Київради сьогодні, 10 листопада, підтримали ініціативу керівництва КМДА та проголосували за прийняття рішення «Про порядок надання дозволу на передачу приміщень територіальної громади м. Києва у безоплатне користування (позичку) приватно-практикуючим лікарям, які залучені для надання населенню первинної медико-санітарної допомоги».

На переконання фахівців КМДА у галузі охорони здоров’я, прийняття цього рішення сприятиме вирішенню проблеми кадрового забезпечення сфери.

Зокрема, укомплектованість лікарських посад у Києві становить 78,4%. Із загальної кількості працюючих лікарів – 23% особи пенсійного віку. Загалом у столиці вакантними залишаються 3 тис. 427 посад лікарів.

За інформацією начальника Головного управління охорони здоров’я Віталія МОХОРЄВА, розвиток первинної допомоги на засадах сімейної медицини із залученням приватно-практикуючих лікарів є одним з найефективніших механізмів підвищення результативності роботи закладів цієї сфери, справедливого розподілу і раціонального використання ними коштів.

Реалізація цього рішення сприятиме підвищенню рівня медичного обслуговування киян, допоможе зробити його доступнішим та якіснішим, запевняють в КМДА.