Лідером електоральної підтримки у Києві на сьогоднішній день є голова Київської міської держаної адміністрації Олександр ПОПОВ.

Про це повідомила соціолог, голова правління центру «Соціальний моніторинг» Ольга БАЛАКІРЄВА на прес-конференції в УНІАН, презентуючи дані вересневого моніторингу громадської думки: «Кияни про соціально-економічну ситуацію в місті, життя в столиці та електоральні орієнтації».

Згідно з результатами дослідження, якби вибори Київського міського голови відбулися в найближчу неділю, то за О.ПОПОВА віддали б голоси 19,7% киян. На другому місці - лідер партії «УДАР» Віталій КЛИЧКО – за нього готові проголосувати 13,7% опитаних.

Відео дня

Водночас лідер партії «Батьківщина» Юлія ТИМОШЕНКО та лідер «Народної самооборони» Юрій ЛУЦЕНКО не були включені до опитування.

Також О.БАЛАКІРЄВА зауважила, що під час опитування респондентам пропонували відповісти на запитання: за кого вони б проголосували, якби їх кандидат не був включений до бюлетеню. Таким чином, зауважила соціолог, було виявлено, що О.ПОПОВ має потенціал отримати ще 10%, а В.КЛИЧКО - 8,1%.

Трете місце, відповідно до даних дослідження, посів лідер «Сильної України» Сергій ТІГІПКО із 9,7%, далі, відповідно, лідер «Фронту змін» Арсеній ЯЦЕНЮК (7,9%), народний депутат, екс-мер Києва Олександр ОМЕЛЬЧЕНКО (7,4%), лідер Європейської партії України Микола КАТЕРИНЧУК (2,3%), віце-спікер парламенту Микола ТОМЕНКО (2,4%), лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій ГРИЦЕНКО (2,1%), лідер партії ВО «Свобода» Олег ТЯГНИБОК (2,2%), народний депутат Наталія КОРОЛЕВСЬКА (2,0%).

Решта кандидатів не набрали б й 1 відсотка, в тому числі і діючий мер Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ з 0,6% підтримки.

Водночас, як повідомив директор центру «Соціальний моніторинг» Дмитро ДМИТРУК, Л.ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ очолює рейтинг недовіри киян. Баланс недовіри до Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО становить мінус 86,4%.

Д.ДМИТРУК зауважив, що в цілому ставлення киян до основних політиків як місцевого, так і державного рівня характеризується переважною недовірою до всіх них без виключення. Найменший баланс довіри-недовіри має О.ПОПОВ і становить мінус 3,3%. На другому місці, знову ж таки, В.КЛИЧКО з мінус 12,9%.

В середині списку, після А.ЯЦЕНЮКА, Ю.ТИМОШЕНКО, С.ТІГІПКА та спортсмена Василя ВІРАСТЮКА, опинився Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ з мінус 38,3% балансу довіри, ще нижче - прем’єр-міністр Микола АЗАРОВ (мінус 42,1%) та голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН (мінус 60,7%).

Якби у цю неділю відбулись вибори до Київської міської ради, то перше місце посіла б Партія регіонів із 16,8% підтримки, друге - партія «Батьківщина» - 14,3%, на третьому - партія «УДАР» 11,7%.

О.БАЛАКІРЄВА зауважила, що порівняно з червнем, рейтинг Партії регіонів зростає, «Батьківщини» - падає, а партії «УДАР» залишається практично без змін. Також долають тривідсотковий бар’єр партія «Сильна Україна»(8,6%), партія «Фронт змін» (7%), Всеукраїнське об’єднання «Свобода» (3,7%) та Європейська партія України (3,1%). На межі проходження 3% бар’єру перебувають «Громадянська позиція» (2,6%) та Народна партія (2,3%).

Також соціологи поінформували, що, базуючись на проведеному дослідженні, вони можуть прогнозувати, що явка на наступних виборах у столиці становитиме 60-65%.

Опитування проводилось центром «Соціальний моніторинг» з 20 по 26 вересня 2011 року. Всього опитано 1210 респондентів, які прописані в Києві. Метод отримання інформації: індивідуальне інтерв’ю за місцем проживання респондента «віч-на-віч». Похибка вибірки не перевищує 3%.