Фото УНИАН

Київська міська державна адміністрація в рамках програми співфінансування енергоефективних заходів на 2016 рік виділила 20 мільйонів гривень на реалізацію проектів - переможців конкурсу з енергозбереження серед об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) і житлово-будівельних кооперативів (ЖБК), повідомив у ході брифінгу заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

"У минулому році ця програма показала хороші результати. Тому в цьому році ми прийняли рішення збільшити її фінансування в 4 рази, до 20 мільйонів гривень", - сказав Пантелєєв, додавши, що на відміну від минулого року, в цьому році взяти участь у програмі зможуть не тільки ОСББ і ЖБК, але і вдома в яких такі форми власності ще не створені.

Чиновник нагадав, що в рамках даної програми мешканці ОСББ чи ЖБК повинні сплатити 30% від вартості робіт з утеплення будинку, решту 70% - оплатить місто.

Відео дня

За словами Пантелєєва, виділеної на 2016 рік суми вистачить щоб утеплити приблизно 50-60 столичних багатоповерхівок.

"Ми орієнтуємося на 50 - 60 будинків. Справа в тому, що ми не відбираємо проекти на основі їх вартості, ми відбираємо проекти за критерієм енергоефективності. Тому в цій програмі можуть брати участь, як проекти з модернізації теплопунктів вартістю 70 тисяч гривень, так і проекти з комплексного утеплення будинків - 500-600 тисяч гривень", - зазначив він.

Водночас, радник заступника голови КМДА, куратор проекту співфінансування енергоефективних заходів у Києві Олексій Тихонов зазначив, що в минулому році в рамках даної програми столична влада виділила 5 млн грн, за рахунок яких було утеплено 13 столичних багатоповерхівок.

Тихонов також повідомив, що сьогодні стартував прийом заяв на участь у конкурсі з відбору енергоефективних проектів для житлових будинків який триватиме до 15 квітня 2016 року.

Читайте такожКабмін виділить майже 900 мільйонів гривень на "теплі" кредити

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон), споживання і втрати теплової енергії в більшості багатоквартирних будинків в Україні в 3-3,5 рази перевищують європейські стандарти споживання.

При цьому, за оцінками Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, на модернізацію житлового фонду України до 2020 року необхідно близько 1 трильйона гривень.

У той же час, за розрахунками Інституту газу Національної академії наук (НАН), скорочення втрат теплової енергії в Україні внаслідок утеплення будівель може скласти близько 41%.