Иллюстративная фотография / REUTERS

Український інститут національної пам’яті звернувся до Київського міського голови Віталія Кличка щодо необхідності демонтувати 105 пам’ятників та пам’ятних знаків комуністичного режиму.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Українського інституту національної пам’яті.

Читайте такожВ Києві ще на трьох станціях метро прибрали комуністичну символіку

Відео дня

«Понад сотня столичних пам’ятників та пам’ятних знаків досі уславлюють більшовицьких діячів - тих, хто зі зброєю у руках боровся проти українських військ, або санкціонував окупацію та політичні репресії», - зазначається в повідомленні.

Запропонований перелік об’єктів, що, відповідно до Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», необхідно усунути з громадського простору в першу чергу, підготували співробітники УІНП.

“Йдеться про 12 пам’ятників Леніну, а також досі не демонтований барельєф на станції метро Театральна, - констатував співробітник Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд. - На вулиці Інститутській можна побачити меморіальну дошку Дмитрові Мануїльському, який був не лише членом політбюро Компартії, заступником голови Ради міністрів УРСР, а й очолив кампанію з вилучення церковних цінностей, що обернулась грабунком українських храмів”.

Перелік пам’ятників та пам’ятних знаків у Києві, що підлягають демонтажу, містить не тільки назви та місця розташування, а й обгрунтування - чому та чи інша особа підпадають під дію законів про декомунізацію, зазначається в повідомленні. Відповідний перелік розміщено на сайті УІНП.

Читайте такожУ Мінкульті пропонують створити музей тоталітаризму та виставляти в ньому пам'ятники радянських вождів

Як повідомлялося, 21 травня вступили у дію закони про декомунізацію. Згідно з одним із них, слід демонтувати пам’ятники і пам’ятні знаки, що зображують осіб, які обіймали керівні посади у Комуністичній партії (від секретаря райкому і вище), вищих органах влади та управління СРСР, УРСР, інших союзних або автономних республік, працівників органів держбезпеки. Також підлягають демонтажу знаки, які пов’язані з діяльністю Комуністичної партії (включаючи партійні з’їзди), річницею Жовтневого перевороту, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України. Вони мають бути усунені з громадського простору до 21 листопада цього року.