свет / noo.com.by

Як повідомляється на сайті ПАТ «Київенерго», вказівку інформувати юридичних клієнтів щодо вимушеної економії електроенергії компанія отримала від Держенергонагляду. Термінова необхідність в обмеженні споживання електроенергії викликана дефіцитом генеруючих потужностей в енергосистемі України, у т.ч. Центрального регіону.

Читайте такожВідсьогодні в Україні різко зросли комунальні тарифи

«Київенерго» окремо звертається до клієнтів, яким встановлюються договірні граничні величини споживання електричної потужності у години максимального навантаження на енергосистему. Так, згідно з вказівкою Держенергонагляду, встановлені граничні величини вводяться в дію з 1 травня. Вони мають враховувати відсоток дефіциту електричної потужності відповідно до затвердженого КМДА та Держенергонаглядом прогнозного балансу споживання електричної потужності.

Відео дня

«Якщо навантаження у зазначені пікові періоди не знизиться та у разі отримання відповідного розпорядження від головного диспетчера НЕК «Укренерго», компанія «Київенерго» буде зобов'язана застосувати заходи з вимушеного обмеження постачання електричної енергії, в т.ч. графіки аварійних відключень споживачів (ГАВ)», - наголошується в повідомленні.

У компанії нагадують, що графіки аварійних відключень застосовуються у разі недотримання підприємством електроенергетики заданого режиму споживання електричної потужності в умовах дефіцитного балансу об’єднаної електроенергетичної системи України та низької ефективності застосованих засобів регулювання споживання потужності (тобто у разі, якщо графіки обмеження електроенергії та обмеження потужності, що застосовують споживачі, не дають очікуваного результату).

Читайте такожБорг населення за комуналку становить понад 13 мільярдів

Тривалість та обсяги відключень електроенергії визначаються диспетчером НЕК «Укренерго». Диспетчер «Київенерго», відповідно до вказівки диспетчера «Укренерго», а також даних про величину потужності, на яку потрібно скоротити використання електроенергії, застосовує графіки аварійних відключень за певними чергами споживачів.

Також «Київенерго» звертається із проханням до мешканців столиці економно використовувати електроенергію в побуті. Так, максимальне навантаження енергосистема України відчуває в будні дні з 08:00 до 11:00 і з 20:00 до 22:00, а у вихідні дні з 21:00 до 00:00.

Як повідомлялося, аварійні відключення у Києві за вказівкою ДП НЕК «Укренерго» були, зокрема, у вересні та грудні 2014 р.

31 грудня 2014 р. Київська міська державна адміністрація, ПАТ «Київенерго» та столичні підприємці підписали угоду щодо економії електроенергії.

Метою підписання цього документа є самостійне зниження обсягів споживання електроенергії та недопущення введення в дію спеціальних графіків аварійних відключень (СГАВ). У перелік основних заходів, передбачених угодою, входило, зокрема, зниження споживання електричної енергії підписантами на 30% від існуючого рівня добового електроспоживання.

Нагадаємо, в кінці квітня держкомпанія «Укренерго», оператор Об'єднаної енергосистеми України, попереджала про можливі масові відключення споживачів через дефіцит потужності в енергосистемі країни, що виник внаслідок різкого зниження закупівлі вугілля тепловими станціями компанії ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова.