На подрядчика строительства систем водоснабжения подали в суд / Фото УНИАН

Компанія «Київводоканал» подала позов до Господарського суду Києва до будкомпанії «Білтек», звинувачуючи її у порушенні будівельних норм і правил під час будівництва систем водопостачання мікрорайону Бортничі, що призвело нещодавно до забруднення питної води в мікрорайоні і масових отруєнь його мешканців.

«У результаті проведення досліджень було з'ясовано, що джерело інфекції у водопровідній воді мало техногенний характер, і ймовірно потрапило до артезіанської свердловини через порушення підрядною організацією будівельних норм і правил під час виконання будівельних робіт комплексу споруд артезіанського водопостачання мікрорайону Бортничі», - йдеться у повідомленні прес-служби «Київводоканалу».

Читайте такожУ КМДА запевнили, що вода у Бортничах знову стала придатною для пиття

Відео дня

У прес-службі також зазначили, що компанія подала позов про стягнення з «Білтек» збитків, яких зазнав водоканал унаслідок проведення заходів з відновлення якісного водопостачання. Крім того, водоканал має намір вимагати компенсації втрат, понесених через тимчасове ненадання жителям послуг з водопостачання. Визначення розміру збитків встановлюється судом.

У «Київводоканалі» також зазначили, що після проведених інтенсивних профілактичних заходів і підтвердження упродовж тривалого часу відсутності відхилень у результатах аналізів, вода в мікрорайоні Бортничі повністю відповідає усім вимогам і нормативам Державних санітарних правил і норм. Водночас у компанії наголосили, що в установах дошкільної освіти і школах, які були закриті на період промивки і дезинфекції водопровідних мереж, необхідно перед початком роботи злити воду з крана протягом 30 хвилин.

Як повідомляв УНІАН, головний санітарний лікар Києва Олег Рубан 13 січня заявляв, що у водопровід мікрорайону Бортничі потрапили каналізаційні стоки, через що показники води на мікробне число і бактерії кишкової палички були вищі за норму в 7-9 разів.

Перші постраждалі із симптомами кишкової інфекції були зареєстровані 4 січня. Спалах хвороби почався 9 січня, коли за один день було госпіталізовано з однаковими симптомами відразу 6 жителів мікрорайону Бортничі.

26 січня в «Київводоканалі» заявили, що останні 5 діб питна вода у водопровідних мережах мікрорайону Бортничі за бактеріологічними і мікробіологічними показниками повністю відповідає санітарним вимогам України, але вони чекають на офіційні підтвердження міської СЕС щодо відповідності всіх показників води за останніми пробами.

Читайте такожЖителів Бортничів попередили про можливий спалах гепатиту А

1 лютого відповідними службами ухвалено рішення про зняття заборони на користування водопровідною водою в мікрорайоні Бортничі для питних потреб, приготування їжі, миття посуду і купання.

За даними СЕС, загалом на 26 січня, починаючи з 1 січня, по медичну допомогу звернулися 154 жителі Бортничів, зокрема 121 дитина і 33 дорослих.

Довідка УНІАН. Компанія «Білтек» створена в 2004 році. Займається будівництвом житлових і нежилих приміщень, зокрема – монтажем водопровідних мереж, систем опалення і кондиціювання. Статутний капітал компанії становить 20,5 тис. грн.