Фото Катерини Корнієнко

Київрада вирішила надавати паспорти прив’язки МАФів до місцевості терміном на 5 років.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у прийнятому сьогодні рішенні про особливості застосування Порядку розміщення ТС торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності.

Згідно з прийнятим рішенням, депутатський корпус доручив КМДА до 15 лютого 2015 р. затвердити зміни до Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд; до 31 грудня 2015 р. привести у відповідність до цієї схеми всі МАФи і до 1 січня 2016 р забезпечити демонтаж всіх не відповідаючих Комплексній схемі тимчасових споруд.

Відео дня

Рішенням встановлено, що споруди, власники яких уклали договори на пайову участь в утриманні об’єктів благоустрою відповідно до рішення Київради від 4 вересня 2014 р. №62/62 в період з 24 вересня 2014 р. до 31 січня 2015 р. мають право на розміщення ТС до закінчення терміну дії договору про пайову участь.

Читайте такожУ КМДА заявили, що демонтували "майже всі кіоски" біля виходів з метро

Прописано, що з 1 лютого 2015 р. встановлення ТС здійснюється лише в місцях, визначених Комплексною схемою.

Також встановлено, що в разі надходження заяв від декількох суб’єктів господарювання щодо одного місця розташування ТС у Комплексні схемі проводиться конкурс на право оформлення паспорту прив’язки. Сьогоднішнім рішенням депутати також затвердили порядок проведення конкурсу.

Зазначено, що дія паспорту прив’язки становить 5 років за умови належного виконання договору на пайову участь. У разі виникнення нової містобудівної ситуації підприємцю пропонується альтернативне місце для розташування ТС.

Сьогодні депутати також погодились запровадити на 2015 рік стимулюючий коефіцієнт у сплаті пайового внеску на розбудову інфраструктури міста на рівні 0,5 для тих власників МАФів, які здійснять заміну конструкції на нову (цей коефіцієнт застосовуватиметься з моменту заміни ТС).

Читайте такожУ Києві майже 5 тисяч МАФів встановлені ​​незаконно - КМДА

Також сьогоднішнім рішенням встановлено, що кількість місць сезонної торгівлі в районі не може перевищувати 30% від визначеної в Комплексній схемі кількості місць розташування ТС.

Доповідаючи по проекту рішення заступник голови КМДА Павло Рябікін у свою чергу поінформував, що до Департаменту містобудування наразі вже надійшли понад 10 тис. заяв на оформлення пайової участі, з них прийнято до розгляду більше 9 тис. Наразі вже після відповідного розгляду укладено договори на сплату пайової участі по 5 тис. 237 заявах, надано відмов по 1 тис. 995 заяв. За інформацією Рябікіна, очікується, що буде загалом укладено від 7 тис до 7,5 тис. договорів щодо сплати пайової участі. На сьогоднішній день до бюджету міста надійшло 32,5 млн. грн від сплати пайової участі, а загалом очікується від оформлених на сьогоднішній день договорів 60 млн 951 тис. грн.

Київський міський голова Віталій Кличко під час обговорення проекту рішення повідомив, що сьогодні двічі зустрічався з активом підприємців, що приходили мітингувати під стіни мерії. «Кожен відстоює свої інтереси. Але у нас є розуміння, розуміння, що треба навести лад з МАФами... Я розумію, що будуть невдоволені. В Києві є до 20 тис. МАФів і велика частина з них стоять незаконно, не сплачують пайову участь, незаконно підключаються до елетромереж… Тобто багато питань є. Дехто буде незадоволений, але іншого виходу в нас нема. Треба навести лад, щоб Київ виглядав не як базар, а як європейське місто», - підкреслив мер.

Читайте такожМАФи у Києві від знесення захищає армія «бойовиків» зі зброєю - КМДА

Депутати погодились, що ситуація з МАФАми потребує вирішення і треба рухатись в цьому напрямку. Проект рішення, хоча й був, за словами депутатів, недосконалий, але після більш ніж годинного обговорення підтриманий 70 депутатами з 98 зареєстрованих в залі.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні у Києві власники МАФів, які прийшли до будівлі КМДА та Київради з вимогою легалізувати їхній бізнес, майже на півгодини перекривали рух транспорту по вулиці Хрещатик.