Киев вводит мораторий на віплату внешнего долга / Фото УНИАН

Київ з 6 листопада вводить тимчасовий мораторій на виплату зовнішніх боргів. Як передає кореспондент УНІАН, за відповідне рішення, підготовлене бюджетною комісією Київради проголосували сьогодні 90 зі 103 зареєстрованих у сесійній залі депутатів.

Читайте такожРада запроваджує інститут приватних виконавців судових рішень

Перед голосуванням депутати заслухали доповідь голови бюджетної комісії Андрія Страннікова, який повідомив, що після детального вивчення комісія прийняла рішення рекомендувати Київраді ввести тимчасовий мораторій на виплату зовнішніх боргів з 6 листопада.

Відео дня

Так, за його словами, бюджетна комісія ухвалила "одноголосне рішення» рекомендувати Київраді "ввести з 6 листопада 2015 тимчасову зупинку здійснення платежів з обслуговування та погашення зовнішніх місцевих запозичень, залучених згідно з рішенням Київради від 28 грудня 2004 р, а також згідно з рішенням від 25 травня 2011 р".

Другим пунктом рішення комісія з питань бюджету пропонує Департаменту фінансів КМДА тимчасово призупинити здійснення платежів за борговими зобов'язаннями.

Читайте такожАбромавічус розповів, кому продадуть найбільші українські держкомпанії

"Тому що таке право нам надано у відповідності з законом України", - підкреслив Странніков.

"Ми віримо, що цей крок не зашкодить пошуку компромісів з нашими кредиторами. Ми як і раніше твердо налаштовані на пошук такого рішення проблеми боргового зобов'язання. Це буде влаштовувати абсолютно всі сторони", - додав голова бюджетної комісії.

За інформацією Страннікова, у Києва зараз 18 млрд грн. боргів загалом, включно із зовнішніми і внутрішніми запозиченнями. На обслуговування всього боргу, за його словами, йде 2 млрд грн. Він також звернув увагу, що зовнішні запозичення бралися за курсом долара 5,05 за 1 грн, тоді як зараз цей курс в рази вищий.

Странніков також сказав, що кредитори вважають, що у Києва достатньо коштів для погашення кредитів. Але столиця буде продовжувати переговори і пошук компромісу, який влаштує і кредиторів, і буде влаштовувати Київ.

"Ми не маємо права поступатися інтересами киян у переговорах з нашими кредиторами. Ми просто не можемо собі дозволити вилучити ці кошти з кишень киян і віиплачувати ті борги, які не ми накопичували", - заявив Странніков.

Як повідомлялося, міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищить суверенний рейтинг України, знижений до рівня "обмежений дефолт" (Restricted Default - RD), по мірі виконання умов реструктуризації частини державного боргу та досягнення компромісу з кредиторами про обмін "коротких" євробондів.