УНИАН

Про це повідомили УНІАН у прес-службі Київської міської державної адміністрації з посиланням на першого заступника голови КМДА Ігоря Ніконова.

Зазначається, що у столиці триває низка заходів, приурочених до 29-х роковин аварії на ЧАЕС. Так, було покладено квіти до Меморіального кургану героїв Чорнобиля на території церкви Святого Архангела Михаїла.

Читайте такожРоковини Чорнобильської катастрофи (фотогалерея)

Відео дня

«29 років тому нашу державу спіткала найжорстокіша в історії людства техногенна катастрофа – аварія на Чорнобильській атомній станції. Називати якусь точну кількість жертв цієї аварії неправильно, адже постраждала вся Україна, всі ми досі відчуваємо наслідки цієї катастрофи. Проте є люди, які постраждали найбільше – це, в першу чергу, ліквідатори, які ціною свого здоров’я рятували майбутнє, та мешканці територій, на які прийшовся найбільший удар. І сьогодні ми маємо забезпечити цим людям, в першу чергу, належне медичне обслуговування», - сказав Ніконов.

За його словами, цього року, вперше, на санаторно-курортне лікування чорнобильців І категорії та дітей-інвалідів, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи виділено понад 13,4 мільйонів гривень.

Ніконов зазначив, що закупівля послуг санаторно-курортного лікування буде проводитися Департаментом соціальної політики, враховуючи профілі захворювання постраждалих осіб та потерпілих дітей, їхні потреби та медичні рекомендації щодо місця лікування (курорту).

Ніконов додав, що до 29-х роковин аварії міська влада запланувала понад 15 млн грн на виплату матеріальної допомоги чорнобильцям. Так допомогу отримають: діти-інваліди, інвалідність, яким пов’язана з Чорнобильською катастрофою – 96 осіб по 250 грн на одну особу; діти-сироти – 46 осіб по 250 грн на одну особу; інваліди ЧАЕС ( категорії 1) – 15905 осіб – 300 грн на одну особу; вдови (вдівці) померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою – 4653 особам по 250 грн на одну особу; постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорії 2) – 37793 особам – 250 грн на одну особу.

Станом на 1 квітня цього року в Києві проживає майже 83 тисячі осіб, які мають статус постраждалих внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС.

Майже половина всіх чорнобильців Києва проживає у Деснянському та Дарницькому районах.